May 12, 2016 admin

Pelle testar en upplevelsepresent: Öl och Ostprovning

Efter dryga 90 minuter i ett källarvalv från 1700 talet gick jag hem med nya kunskaper om öl, hur det tillverkas och dess historia. Jag kunde också konstatera att det här med smak är väldigt individuellt och att det finns inget som är rätt eller fel. Det finns dock några grundregler då det gäller kombinationen av grundsmakerna Salt, Sötma och Bäska.

upplevolochost

I en källare i Gamla Stan i Stockholm infann jag mig tillsammans med några andra ölintresserade personer för att lära mig mer om öl och olika smak kombinationer. Pär – sommelier och tillika kvällens värd inledde med att berätta om ölets historia och det var intressant att höra att den första tillverkningen av öl skedde redan 6 000 år före Kristus. Förmodligen skedde det av misstag då sädeskorn under transport blivit blöta och börjat jäsa. Annars var det de stränga tyska renhetslagarna från 1560 för öltillverkning som gett os dagens typer av öl. Pär berättade bland annat att öl är en produkt av mältat korn, humle och vatten samt i modern tillverkning tillsätts också jäst. Man skiljer på underjäst respektive överjäst öl, vilket anger var i jäskaret jästen har reagerat med brygden.

Provningen gjorde vi med fem olika öltyper, Veteöl eller Weissbier, Mörk lager, Ale, Ett fruktöl samt Porter. På bordet framför oss hade vi också fem olika ostsorter, Brie, Västerbotten, Manchego, Chevré och en Ädelost samt även en skål med björnbärssylt. Själva provningen gick så till att vi först fick smaka på de olika ölsorterna och avgöra dess karaktärer med hänsyn till Bäska, Sötma och Fyllighet. Jag tycker att vi överlag lyckades pricka in karaktärerna ganska bra och Pär hade förstås de rätta svaren. Nästa steg i provningen gick ut på att provsmaka ostarna i kombination med de olika ölsorterna. Jag gjorde ett poängsystem för min egen bedömning av hur de olika kombinationerna uppfattades i min mun och det blev en del både positiva och negativa upplevelser.

Efter de individuella provningarna diskuterade vi våra smakupplevelser och det var intressant att höra alla olika aspekter på hur vi uppfattar smaker. Sammanfattningen blev nog att de två mer traditionella ölsorterna Mörk Lager och Ale fick de flesta rösterna för hur vi tyckte att ett gott öl ska smaka och hur de passade till våra ostar.  En intressant kväll som gett mig nya dimensioner till öl och hur olika smaker kan kombineras.

 // Pelle